Foto: Shutterstock

Senāta Civillietu departaments 25. aprīlī atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un tādējādi stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru ir apmierināta prokurora prasība pret biedrību „Latvijas Strādnieku fronte” par tās darbības izbeigšanu, portāls “Delfi” uzzināja Senātā.

Izvērtējis biedrības kasācijas sūdzībā minētos argumentus, Senāts nekonstatēja pamatu uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums būtu nepareizs.

Apgabaltiesa bija atzinusi, ka biedrība pārkāpj likumā noteiktos aizliegumus – vēršas pret Latvijas Republikas neatkarību, izplata priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, sludina klaju komunisma ideoloģiju, veic darbības, kas vērstas uz nesaticības izraisīšanu, tādējādi apdraud valsts un sabiedrības drošību, kas ir pamats tās darbības izbeigšanai.

Atbilstoši apgabaltiesas norādītajam tiesības uz vārda brīvību nenozīmē visatļautību. Vārda brīvību valsts drīkst ierobežot ar likumu, ja ierobežojumam ir viens vai vairāki leģitīmi mērķi un ierobežojums ir samērīgs.

Konkrētajā gadījumā leģitīmie mērķi biedrības darbības izbeigšanai ir valsts iekārtas saglabāšana un sabiedrības drošība. Tā kā biedrība rada draudus valsts demokrātiskai iekārtai, tad labums, izbeidzot tās darbību, ir ievērojami lielāks, jo sabiedrību vairs nesasniegs tāda informācija, kas apdraud gan Latvijas, gan arī Eiropas Savienības drošību kopumā.

Saskaņā ar apgabaltiesas skaidroto, atzīstot biedrības ieplānotos darbības mērķus par neatbilstošiem Latvijas Republikas Satversmei, valstij nav jāgaida līdz to realizācijai un sabiedrības interešu aizskārumam, tā drīkst jau agrīni iejaukties un liegt juridiskas personas statusu.

Jau ziņots, ka Ar Rīgas apgabaltiesas šī gada 22. janvāra spriedumu tika apmierināta Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļas prokurores prasība par biedrības "Latvijas Strādnieku fronte" darbības izbeigšanu, portāls "Delfi" noskaidroja prokuratūrā.

Prasība celta, pamatojoties uz Biedrību un nodibinājumu likuma 10. panta 1.1 daļu, ņemot vērā Valsts drošības dienesta (VDD) atzinumu un citas iegūtās ziņas par minētās biedrības vēršanos pret Latvijas Republikas valsts iekārtu un demokrātiskām vērtībām, kā arī komunistiskās ideoloģijas slavināšanu.

"Lursoft" informācija liecina, ka biedrība reģistrēta 2020. gada 2. septembrī. Tai ir trīs amatpersonas – Konstantinas Gorškovas, Arturs Jefimovs un Aleksejs Pimennijs.

Jau 2022. gadā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ierobežoja piekļuvi komunistu mājaslapai.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!