Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ja Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiktu rīt, tajās uzvarētu Nacionālā apvienība (NA), kura saglabā pārsvaru pār saviem tuvākajiem sekotājiem. Otrajā vietā būtu "Jaunā Vienotība" (JV), bet trešajā "Saskaņa", liecina pētījumu kompānijas SKDS pēc portāla "Delfi" pasūtījuma veiktā aptauja.

Aprīlī uz jautājumu: "Ja rīt notiktu EP vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību Jūs balsotu?" 11,9% respondentu atbildēja, ka savu balsi atdotu par NA, kuras saraksta līderis ir Roberts Zīle. Par JV, kuras līderis ir Valdis Dombrovskis, balsotu 7,5%, bet par "Saskaņu", kuras līderis ir Nils Ušakovs, balsotu 6,9% balstiesīgo. Salīdzinot ar aptauju martā, pirmais trijnieks ir zaudējis vēlētāju atbalstu. Iepriekš par NA bija gatavi balsot 12,7%, par Saskaņu - 8,9%, bet par JV - 8,7%

Par "Progresīvajiem" balsotu 6,6%, par "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - 4,9%, par "Apvienoto sarakstu" (AS) 4,3% un "Stabilitātei!" savas balsis atdotu 3,8%, bet par "Latvijas attīstībai" (LA) - 3,2%.

Ja EP vēlēšanas notiktu rīt, par "Suverēno varu" balsotu 2,6%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 2,5%, par Jauno konservatīvo partiju (JKP) - 1,7%, "Apvienība Jaunlatvieši" - 1,1%, "Centra partiju - 1,1%, "Tautas varas spēks" - 0,8%, par "Kustība Par!" (Par!) - 0,8%, par "Tauta. Zeme. Valsts." - 0,4%

21,5% aptaujātajiem bijis grūti pateikt, par ko viņi balsos EP vēlēšanās, savukārt 18,4% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies. Salīdzinot ar aptauju martā, ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem ir grūti pateikt savu iespējamo izvēli. Pieaudzis arī to cilvēku skaits, kuri nolēmuši vēlēšanās nepiedalīties.

Kopā aptaujāti 1505 Latvijas pilsoņi vecumā no 18 gadiem. Interneta aptauja (CAWI) veikta laika posmā no 18. līdz 22. aprīlim.

Aptauju līdzfinansēja Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Parlamenta dotāciju programmu komunikācijas jomā. Eiropas Parlaments netika iesaistīts tā sagatavošanā, un jebkāda informācija vai viedokļi, kas pausti saistībā ar šo projektu, tam neuzliek nekādu atbildību vai saistības; par projektu ir atbildīgi tikai programmas autori, intervējamās personas, redaktori vai izplatītāji saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem. Eiropas Parlaments arī neuzņemas atbildību par tiešu vai netiešu kaitējumu, kas var rasties, īstenojot šo projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!