Foto: Publicitātes attēli

Uzbekistānā tiesa pirmo reizi notiesājusi vīrieti, kurš apsūdzēts par karošanu pret Ukrainu Krievijas okupācijas spēku pusē, vēsta portāls "Currenttime". Viņa tuvinieki gan karošanu Ukrainā noliedz.

38 gadus vecais uzbeks Ilidars Hairulins bija apsūdzēts par algotniecību un viņam piespriests piecu gadu cietumsods.

Izmeklēšanas puse uzskata, ka Hairulins no 2014. līdz 2015. gadam piedalījās kaujās Ukrainas` Doneckas apgabalā tā sauktās "Doneckas Tautas Republikas" (DTR) spēku rindās. Izmeklētāji kā vienu no pierādījumiem iesniegušu Ukrainas tīmekļa vietnē "Mirotvorec" publicētu fotogrāfiju, kur Hairulins redzams formastērpā un ar ieroci rokās.

Hairulina tuvinieki gan apgalvo, ka viņš nemaz nav karojis Ukrainā, bet minētā fotogrāfija patiesībā esot uzņemta Krievijā, turklāt tajā redzamais ierocis neesot īsts, bet gan airsofta spēles atribūts.

Izmeklētāji norāda, ka pierādījumi par karošanu Ukrainā atrasti arī viņa telefonā.

Savukārt apsūdzētā brālis stāsta, ka Hairulins arestēts 2023. gada maijā pavisam citu iemeslu – ģimenes konflikta dēļ. Pēc tam gandrīz trīs mēnešus apcietinājumā noturēts bez jebkādu apsūdzību izvirzīšanas.

Uzbekistāna ir viena no Vidusāzijas valstīm, kas ilgi atradusies Krievijas ideoloģiskajā ietekmē. Tomēr Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ir paātrinājis valsts centienus pārtraukt Krievijas dominanci un stiprināt savu kultūras un vērtību identitāti, raksta "The Diplomat".

Tā, piemēram, vietējos medijos sāka parādīties pret Krieviju vērsts saturs, tāpat nesen valstī tika atcelts mūzikas festivāls ar karu Ukrainā atbalstošu Krievijas estrādes zvaigžņu piedalīšanos. Sāk atklāti izskanēt arī atbalsts Ukrainas teritoriālajai integritātei, skaidro "The Diplomat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!