Foto: Facebook

Pēdējās nedēļas sociālajos tīkos plaši izplatījies attēls no slavenā televīzijas seriāla "Simpsoni", apgalvojot, ka tas paredzējis arī Baltimoras tilta sabrukumu ASV. Apgalvojums izplatījās pēc tam, kad kravas kuģis 26. martā zaudēja jaudu un iebrauca tiltā, izraisot tā sabrukumu. Attēlā redzami Homērs un Līza Simpsoni, vērojot, kā kravas kuģis triecas tērauda tiltā, līdzīgam Baltimoras tiltam.

Kā dezinformācijas atspēkojumā secinājis izdevums “The Journal”, apgalvojumi, kas pavada attēlu, kurā redzams, kā "Simpsoni" paredzējuši tilta sabrukumu, ir izplatījušies dažādās sociālo mediju vietnēs, visvairāk “Facebook”, kur tas ir kopīgots vairāk nekā 90 000 reizes. Daudzos līdzīgos komentāros pie tā minēts: "Laikam jau mums jāsāk skatīties “Simpsonus”, lai uzzinātu, kas notiks nākotnē. Protams, ka viņi paredzēja tilta sabrukumu."

Kā norāda pētnieki, tilta sabrukums ir tikai viens no daudziem notikumiem, kurus cilvēki ir apgalvojuši, ka "Simpsoni" tos ir paredzējuši. Piemēram, 2000. gadā raidīta multfilmas epizode, kurā Lisa Simpsone kļūst par ASV prezidenti, viņa piemin, ka valsts mantojusi lielu budžeta deficītu no prezidenta Donalda Trampa.

Tomēr attēls ar kuģi un tiltu nav no "Simpsoniem", iespējams, tas ir radīts ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Attēla meklēšana neatklājusi nevienu šī attēla kopiju pirms tilta sabrukuma, un dažas neparastas iezīmes attēlā norādījušas, ka tas tomēr nav oficiāls zīmējums. Piemēram, Homēram, kuram parasti ir divi mati, nu ir pievienots trešais, bet Līzai matu ērkuļa smailes ir vairāk, nekā oriģinālajos zīmējumos.

Foto: Facebook

Arī "Simpsoni" veidotāji norādījuši uz nepamatotiem apgalvojumiem, ka seriāls esot paredzējis kādus konkrētus notikumus. Cilvēki mēdz ignorēt faktu, ka attēli ar šādiem pareģojumiem nav izsekojami līdz nevienai reālai epizodei, kā piemēram, izplatītais attēls ar kravas kuģi, kas ietriecas tiltā. Ironiski, ka šajā attēlā ir Homērs, kurš ir slavens ar savu “mīlestību” pret kafiju – viņam rokās ir tieši kafijas krūzīte.

Foto: Facebook

Tāpat pašam avarējušajam kravas kuģim ir iezīmes, kas saplūst viena ar otru, piemēram, dūmu skurstenis, kas kļūst par karoga mastu. Cilvēki tik ļoti vēlas ticēt šova "maģiskajām spējām", ka ignorē to, ka acīmredzami viltotus tā saukto pareģojumu attēlus nevar izsekot nevienai faktiskai epizodei, publikācijā secina "The Journal".

"Delfi" jau ziņoja, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) sācis kriminālizmeklēšanu par Frānsisa Skota Kī tilta sabrukšanu Baltimorā, pētot apstākļus, kas noveda pie tā, un to, vai tika ievēroti visi federālie likumi. Konteinerkuģis "Dali" 26. marta rītā izbrauca no Baltimoras ostas un pēc tam ietriecās vienā no tilta balstiem, izraisot tā sabrukšanu. Visa milzīgā tilta struktūra salūza un iegāzās Patapsko upē. Negadījumā dzīvību zaudēja seši cilvēki, kas strādāja ceļu remontu brigādē. Ūdenslīdējiem ir izdevies atrast trīs bojāgājušo mirstīgās atliekas.

2,6 kilometrus garais Frānsisa Skota Kī tilts pāri Patapsko upei tika atklāts 1977.gadā. Gadā vidēji to šķērsoja 11 miljoni transporta līdzekļu.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation". EMIF faktu pārbaudes principi ir saistoši arī izdevumam “The Journal”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!