Foto: Publicitātes foto

Pašmāju uzņēmums "bimIT!" izstrādājis intuitīvu un viegli lietojamu eksperimentālu rīku būvlaukumiem, kas vēlas sākt pielietot modeļus citā līmenī. Izstrādātā datorprogramma tās lietotājam palīdz izveidot precīzu rasējumu, izmantojot esošus IFC modeļus. Eksperimentālais rīks izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Būves informācijas modelēšana (BIM) ir kļuvusi par būtisku jēdzienu būvniecības un nekustamā īpašuma attīstības jomā, un no 2025. gada daļai ēku tā kļūs par obligātu prasību, tādējādi liekot uzsvaru uz procesu efektivitāti un kļūdu novēršanu. BIM modeļi satur visu nepieciešamo informāciju detalizētu skiču veidošanai, taču šobrīd nav vienkārša un ērta rīka, ar kuru būvuzņēmējs varētu strādāt. Lai gan tirgū ir pieejami daudzi rīki, kas paredzēti BIM izmantošanai, to licences var būt dārgas, un nepieciešamas ievērojamas apmācības.

"Esam novērojuši, ka tirgū trūkst vienkāršu rīku, kas būvuzņēmējiem ļautu veidot rasējumus, skices un griezumus jebkurā ēkas vietā, izmantojot modeļos jau esošo informāciju. Katrā būvprojektā ir neskaidras zonas, kuras var atrisināt, izmantojot šādu rīku, un tas varētu ietaupīt laiku un naudu gan lielos, gan mazos būvlaukumos. Lai 3D BIM modeļos esošo informāciju varētu izmantot pilnā apmērā, esam izstrādājuši eksperimentālu rīku, kas ir intuitīvs un viegli lietojams, tas ļauj lietotājam, ar vai bez speciālām zināšanām, izveidot detalizētus rasējumus un skices. Tas var būt noderīgs arī projektētājiem un tāmētājiem," norāda SIA "bimIT!" par projekta izstrādi atbildīgais Jānis Dzenis.

Eksperimentālais rīks ļauj viegli ielādēt dažādu disciplīnu modeļus, kurus rotējot un tuvinot var ātri uztvert būves formu un apjomu. Taisot griezumus var ieskatīties ēkas iekšpusē, saprast tās līmeņus, stāvus. Lai izveidotu rasējumu, modelī norāda vietu, kur vēlētos redzēt skatu, vai tas būtu plāns, fasādes griezums vai detalizēts mezgls. Tad šis skats tiek noformēts, nosakot dziļumu un mērogu. Griezums nav vienkāršas līnijas, tie joprojām ir modeļa elementi, no kuriem apzīmējuma markā iespējams attēlot jebkuru informāciju, ko tie satur. Tiek pievienoti apzīmējumi, izmēru līnijas un augstuma atzīmes. Beigās skats tiek novietots uz lapas ar rakstlaukumu, pievienotiem apzīmējumiem un piezīmēm, un rasējums ir gatavs eksportēšanai uz pdf vai dwg formātu.

"Agrāk rasējumi bija galvenais informācijas avots, pēc kura ēkas tika projektētas un būvētas. Vai tas bija ar tušu uz papīra vai "AutoCAD" datorprogramma, bija pietiekami daudz laika, lai apdomātu katras līnijas nozīmi un jēgu – kāpēc tā ir vajadzīga, ko tā paskaidro, vai nav pārāk daudz vai pārāk maz informācijas. Mūsdienās līnijas tiek vilktas arvien retāk – ēkas modelis tiek veidots uzreiz. Projektēšanā rasējumi ir kļuvuši sekundāri, bieži vien tie ir automātiski ģenerēti, tādēļ būvprojektos krities to apjoms un kvalitāte. Nav šaubu, ka modelis sniedz iespēju izprast ēku ātri un tādos veidos, kā rasējumu, to nespēj, bet tik pat viegli modelī ir arī apmaldīties. Kad nepieciešams iedziļināties detaļās, rasējums spēj dot daudz vairāk," stāsta J. Dzenis.

Projekta "Grafiskās informācijas sagatavošanas un apstrādes rīka izstrāde būvniecības procesa vajadzībām, par pamatu ņemot IFC modeļus" kopējās izmaksas 36 tūkstoši eiro, no tiem 25 tūkstoši eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums atbalsta programmā "Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi" informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!