ASV ieviestā valsts atbalsta programma jaunu automobiļu tirgum paredz izsniegt aptuveni četru tūkstošu dolāru prēmiju cilvēkiem, kuri savu veco spēkratu nodod pārstrādei un vietā iegādājas pilnīgi jaunu. Interesanti, ka pirms šīs prēmijas saņemšanas dīlerim, kurš pieņem veco spēkratu, tā dzinējs jāpadara darboties nespējīgs, lai pēc kompensācijas saņemšanas pārstrādei paredzēto auto nebūtu rentabli pārdot detaļās.

ASV Transporta departaments dzinēja „nokaušanai” iesaka dažādas metodes. Viena no piedāvātajām iespējām ir cauruma izurbšana cilindru blokā ar dimanta urbi. Tomēr dīleri iecienījuši daudz vienkāršāku un izklaidējošāku variantu – dzinēja eļļas vietā tiek ieliets nātrija silikāta šķīdums, kas plašāk pazīstams kā šķidrais stikls. Rezultātā darbinot dzinēju, šķīdumā esošais ūdens iztvaiko, atstājot tikai saistvielu, kas citkārt eļļojamiem mehānismiem liek ieķīlēt.

Piedāvājam noskatīties video, kur redzams, kā nepilnu divu minūšu laikā ar iepriekšminēto metodi tiek „nokauts” dzinējs, īsi pirms noķīlēšanas dūmojot un radot arvien skaļākus trokšņus. Spiediet peles klikšķi uz tālāk redzamā attēla, lai aktivizētu video straumējumu.


Ja video neizdodas noskatīties iepriekšminētā veidā, aplūkojiet to
šeit
.

Plus analoģisks video, tikai ar „Volvo” automobili.

Ja iepriekšējo video neizdodas noskatīties iegultajā veidā, aplūkojiet to šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!