Britu tālrādes kanāla "BBC" populārzinātniskā raidījuma "Bang Goes The Theory" veidotāji izvirzījuši mērķi pierādīt, ka par automobiļa degvielu var izmantot praktiski visu, kas ir pa rokai, izstrādājot unikālu spēkratu.

Unikālais spēkrats izgatavots uz 1988.gada "Volkswagen Scirocco" bāzes, kas iegādāts par tikai 400 sterliņu mārciņām (aptuveni 300 latiem). Projekta ietvaros izgatavotais automobilis nosaukts par "Car-puccino" nosaukumu, apvienojot angļu vārdu "car" (automobilis – tulk.) un itāliešu nosaukumu kafijai ar piena putām – "cappuccino".

Jau tuvākajā laikā "Car-puccino" kopā ar saviem izstrādātājiem veiks demonstrācijas braucienu no Londonas līdz Mančesterai (aptuveni 300 kilometru). Unikālā automobiļa darbības princips ir šāds – bagāžniekā uzstādīta metāla tvertne, kurā tiek uzkarsēta sausa maltā kafija. Kafijas degšanas rezultātā rodas tvana gāze, kas pa caurulēm caur filtriem nonāk dzinējā. Tur gāze sadeg un nodrošina motora darbību.

Ar kilogramu kafijas "Car-puccino" spēj nobraukt aptuveni piecus kilometrus. Aprēķināts, ka braucienam no Londonas līdz Mančesterai būs nepieciešami aptuveni 70 kilogrami kafijas. Atkarībā no izvēlētās markas, pēc britu lielveikalu cenām šis aptuveni 300 kilometru brauciens izmaksās 900 līdz 1800 sterliņu mārciņas (aptuveni 700 līdz 1400 latu).

Tādējādi, degvielā izmantojot kafiju, tas izmaksā 25 līdz 50 reižu dārgāk nekā benzīnu. Pa ceļam braucējiem būs jāapstājas ik pēc 50 līdz 70 kilometriem, lai tvertni uzpildītu ar kārtējo kafijas porciju, bet ik pēc 100 km būs jāapstājas, lai iztīrītu filtrus. Plānots, ka aptuveni 300 kilometru brauciens no Londonas līdz Mančesterai ilgs 20 stundas, jo "Car-puccino" spēj paātrināties tikai līdz 100 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!