Foto: DELFI
Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Rīgas Motormuzejā varēja aplūkot militāro tehniku, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejama. Neskatoties uz samērā drēgnajiem laika apstākļiem, vienīgo dienu pieejamā izstāde bija necerēti labi apmeklēta.
Foto: DELFI

Izstādē tika eksponēti muzeja krātuvēs esošie vairāki armijas transportlīdzekļi un militārā tehnika, ar kuru Latvijas bruņotie spēki uzsāka savu atjaunoto darbību pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas deviņdesmito gadu sākumā. To skaitā ir gan Vācijā ražotie "VW Iltis", gan zviedru "Volvo", gan bijušās PSRS tehnika – "BTR", "ZIL", "UAZ" u.c.

Foto: DELFI

Apmeklētāju interesi visvairāk piesaistīja trīs izstādītie "BTR 152 V" bruņutransportieiri. Par bāzi tam izmantota trīsasu pilnpiedziņas (6x6) šasija "ZiS-123", bet 5,5-litru sešcilindru dzinējs tam aizgūts no "ZiS-151", kam jauda palielināta līdz 110 zirgspēkiem. 8,6 tonnas smagais bruņutransportieris spēj paātrināties līdz 80 km/h un vidēji tas patērē 100 litrus degvielas uz 100 km. Kopš pagājušā gadsimta 50.gadiem "BTR" kļuva par galveno militāro transportlīdzekli PSRS motorizēto strēlnieku vienībās.

Foto: DELFI

Motormuzejs izstādītos bruņutransportierus saņēma no Latvijas Aizsardzības ministrijas. Viens no tiem (attēlos kamuflāžas krāsojumā) ir piedalījies cietumnieku dumpja apspiešanā Valmieras cietumā 80.gadu beigās, izgāžot cietuma vārtus.

Foto: DELFI

Savukārt pārējie divi "BTR" bruņutransportieri savu policijas transportlīdzekļa krāsojumu ieguva tikai pirms četriem gadiem – uz NATO samitu. Viena no nepieciešamajām prasībām samita rīkotājvalstij ir bruņu transporta pieejamība pasākuma norises laikā. Tad nu šie ilgi bez pielietojuma stāvējušie spēkrati tika nokrāsoti atbilstoši policijas transporta šablonam. Pēc NATO samita tie nostāvēja zem klajas debess Iekšlietu ministrijas materiālajās rezervēs.

Foto: DELFI

No šīs Lāčplēša dienas izstādes eksponātiem Rīgas Motormuzeja pastāvīgajā ekspozīcijā ar 9.decembri tiks izstādīts 1955.gada "UralZiS 355".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!