Foto: LETA
Izbraucot ar automašīnu no Latvijas, ir jāņem līdzi transportlīdzekļa obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) polises oriģināls, atgādina Valsts robežsardze (VRS), kuras darbinieki oktobrī vien konstatējuši 18 gadījumus, kad personas, šķērsojot Latvijas robežu, nav varējušas uzrādīt šo dokumentu.

Savukārt kopš gada sākuma robežsargi robežkontroles punktos ir aizturējuši jau 290 gan Latvijā, gan trešajās valstīs reģistrētu transportlīdzekļu īpašniekus, kuri nav apdrošinājuši transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra VRS preses pārstāve Kristīne Pētersone, OCTA polises oriģināls ir jāņem līdzi, gan ar automašīnu izbraucot uz trešajām valstīm, gan arī ceļojot pa Šengenes zonu. Regulāras šo dokumentu pārbaudes gan notiek tikai, šķērsojot robežu ar trešajām valstīm, taču polises oriģināls papīra formā ir jāņem līdzi arī, izbraucot, piemēram, uz Lietuvu vai Igauniju.

Ja OCTA polise ir iegādāta internetā un tās pircējs nav saņēmis tās oriģinālu, pirms braukšanas ārpus Latvijas teritorijas ir jādodas uz apdrošināšanas kompāniju, kura vienmēr būs gatava izsniegt polises oriģinālu, skaidroja Pētersone.

Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku atbildības obligātās apdrošināšanas likumu VRS amatpersonu pienākums ir, transportlīdzeklim šķērsojot Latvijas valsts robežu, pārbaudīt tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas esamību.

Lai arī kopš 2008.gada 1.jūnija ar distances saziņas līdzekļu (interneta) starpniecību ir noslēgts OCTA standartlīgums (e-polise), kurš ir derīgs bez apdrošināšanas polises oriģināla papīra dokumenta veidā un transportlīdzekļa vadītājam nav obligāti jāvadā līdzi polises oriģināls, tomēr, dodoties uz ārvalstīm, apdrošinātāja izsniegts polises oriģināls ir nepieciešams.

Kā skaidroja Pētersone, nereti Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu vadītāji, šķērsojot valsts robežu, robežsargiem nevar uzrādīt OCTA polisi, savukārt apdrošināšanas esamības pārbaude caur Ceļu satiksmes direkcijas datu bāzi aizņem lieku laiku, tādejādi kavējot robežpārbaudes veikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!