Kā samazināt degvielas patēriņu, pārvietojoties pilsētā, skaidro LTV1 raidījums "Zebra", noderīgus padomus vaicājot Drošas Braukšanas skolas instruktoram Artūram Priedniekam.

Lai sāktu ekonomēt, ļoti svarīgi ir mainīt savus braukšanas ieradumus – dažkārt, iespējams, vajadzētu vienkārši pastaigāt kājām, nevis braukt ar auto, skaidro Priednieks.

Uzreiz jāatzīmē, ka taupīgai braukšanai nav nekā kopīga ar vilkšanos visiem pa priekšu ar 30 km/h. Tāpat taupība nenozīmē liet bākā degvielu tikai par pieciem latiem. Taupība nozīmē domāt ar galvu un rīkoties saprātīgi, piemēram, rūpīgi izplānojot maršrutu vēl pirms braukšanas.

Pirmkārt, ātruma uzņemšanai jābūt gana dinamiskai – pēc iespējas ātrāk jāsasniedz ātrums, ar kādu esam iecerējuši braukt. Visvairāk jūs "nozogat" degvielu tajā brīdī, kad spiežat bremžu pedāli. Protams, ja bremzes ir jāspiež, tad tās ir jāspiež! Bet reizēm mēs pārāk ilgi braucam ar "gāzi grīdā" – brīdī, kad sen jau vajadzēja ripot un tādējādi izvairīties no bremzēšanas. Viss spēks, kas patērēts ieskrējienam ir lietderīgs, jo tālāk aizriposim, bet tikko jūs šo efektīvo ripošanu pārtraucat, nospiežot bremzes, jūs "nozagāt" sev degvielu.

Lai brauktu ekonomiski, automobilis visu laiku jāuztur kustībā. Katra apstāšanās vai bremzēšana pēc tam patērēs papildus degvielu braukšanas uzsākšanai. Piemēram, ja redzam priekšā luksofora sarkano signālu, ne vienmēr vajag pie tā piebraukt un apstāties – proti, atlaižot akseleratora pedāli un ļaujot auto lēnām ripot, iespējams, būs jau iededzies zaļais signāls. Tādā gadījumā iespējams turpināt ceļu neapstājoties.

Taupīga braukšana sanāks, ja dzinēju negriezīsiet vairāk par aptuveni trim tūkstošiem apgr./min (tiesa, tas atkarīgs no automobiļa), bet katrā ziņā ne līdz tahometra galam pirms nākamā pārnesuma pārslēgšanas.

Pastāv uzskats, ka ar automātisko pārnesumkārbu nav iespējams ekonomēt. Tomēr Priednieks tam nepiekrīt – var ekonomēt, jo uz braukšanu attiecas tie paši principi, kādi ir mehāniskās pārnesumkārbas gadījumā. Proti, sekojam līdzi dzinēja apgriezieniem un turam mašīnu visu laiku kustībā.

Plašākai informācijai piedāvājam noskatīties saistīto LTV1 raidījuma "Zebra" sižetu. Spiediet peles klikšķi uz tālāk redzamā attēla, lai aktivizētu video straumējumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!